dinsdag 14 juni 2011

Leven als een kat

'What was that?'
'That was your life, mate.'
'Oh, that was quick. Do I get another?'
'Sorry mate, that was it!'
 – Basil Fawlty

Sneller dan ik hebben kan!

Het zal je niet verbazen dat mensen niet altijd zo snel leefden als wij. Wanneer je televisie uitzendingen bekijkt uit de jaren '50 lijkt het of ze in slowmotion worden afgespeeld. De moderne mens leeft een gejaagd leven waarin we meer doen in minder tijd. Veel meer.

Waar blijft de tijd?

Het vreemde is dat we veel meer doen in minder tijd, terwijl we nooit écht tijd lijken te besparen. Met elke tijdsbesparende uitvinding krijgen we het voor elkaar de vrijgekomen tijd direct op te vullen met iets nieuws. We besteden meer tijd achter onze computers, en mensen vervelen zich steeds minder.

Vervelen: therapie tegen het snelle leven

Volgens de Noorse sociaal-antropoloog Thomas Hylland Eriksen (vorig jaar gastdocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam) lijkt ons leven op een orkest wat plotseling twee keer zo snel is gaan spelen. Door dit gejaagde leven ontstaat er een tekort aan wat hij noemt 'slow time'. Tijd voor jezelf, waarin je kunt nadenken, lezen, liefde bedrijven, kletsen, ruzie maken, tuinieren etc.

De 'Slowlife' beweging

Doordat we alles sneller proberen te doen verliezen we een bepaalde mate van kwaliteit. "Slowlife staat voor zaken als genieten, leven met de seizoenen, spontane ontmoetingen, uitgebreid koken, eerlijk eten, met plezier werken, dromen, tijd nemen voor wat echt belangrijk is: een liefde, een droom, een goed doel, mensen." Slowlife gaat over langzamer leven, niet bang zijn om soms helemaal niets te hoeven, moeten en doen. Tijd die je nodig hebt om je rust te vinden, nieuwe ideeën te genereren en weer een frisse blik op je leven te krijgen. Ga eens lekker op de bank zitten en voel je als een kat die de hele dag lekker niets doet!

Tips om tijd terug te winnen van de hectiek!

  1. Zeg vaker nee! Ja kost tijd. Zeg het zo vaak mogelijk en je merkt dat je leven vanzelf rustiger wordt.
  2. Bedenk, wanneer je je voelt opgejaagd door de klok, dat de klok een menselijke uitvinding is… bedoeld als hulpmiddel. Niet als een way-of-life. Zie tijd als een continue stroom in plaats van een eindeloze serie van tijdstippen.
  3. Vul tijd die je bespaard niet meteen op met iets anders, maar sta jezelf toe om je af en toe lekker te vervelen!
  4. Tijd is niet iets wat je had of wat je kwijt bent, het is het moment waarin je leeft.

Voor meer informatie over 'Slowlife' verwijzen we je naar Stichting Slowlife. Verder raden we dit boekje aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten